Słodkie wegańskie poranki, sezonowo!

 Witam ponownie! Wracam do żywych 'online’ 😀 Odzyskałam naprawiony laptop i przyznam szczerze, że śmiga jak nowy – mam nadzieję, że na długo 🙂 Sporo mam dziś dla Was przepisów – najpierw pomysły na wegańskie poranki – oczywiście słodkie, zdrowe i pełne sezonowych owoców!

 Na pierwszy ogień – drożdżowe! Robiłam je w środę – z świeżutkimi, słodkimi truskawkami oraz słodkim, dojrzałym bananem. Puszyste w środku, delikatne i lekkie. Podane z ’karmelowym’ sosem migdałowym… Rozpływało się w ustach! Jak to się mawia „niebo w gębie”! 😀 Na wierzchu też waniliowa biała wegańska czekolada!

bananowe orkiszowe ciasto drożdżowe z bananem i truskawkami oraz białą czekoladą podane z klonowym sosem migdałowym
banana spelt yeast cake with banana, strawberries and vanilla white chocolate served with maple syrup almond sauce
 
Składniki:
  • 70g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • łyżeczka suszonych drożdży
  • 1/2 rozgniecionego, bardzo dojrzałego banana
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka cukru kokosowego
  • łyżeczka oleju kokosowego + 3 łyżki mleka roślinnego (tu: sojowe)
  • truskawki + reszta banana
  • biała czekolada (wegańska, waniliowa)
  • sos: łyżka syropu klonowego, łyżka masła migdałowego i trochę mleka roślinnego – wymieszać
Mąkę wymieszać z suchymi składnikami. Następnie dodać rozgniecionego banana z sokiem z cytryny i lekko podgrzane mleko z rozpuszczonym olejem kokosowym. Wymieszać dokładnie i odstawić na min. 30 min. w ciepłe miejsce. Po czasie przełożyć do dowolnej foremki (u mnie okrągła silikonowa) i na wierzch ułożyć pokrojone truskawki, banana oraz kawałki czekolady. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 25-30 min. Zajadać po krótkim ostudzeniu. Smacznego!
 Może macie ochotę na owsiankę? Miseczka ciepłych, gęstych płatków owsianych zawsze mile widziana 🙂 Jadłam wersję truskawkową z dużą ilością masła z nerkowców. Oczywiście ulubionej gorzkiej czekolady też nie zabrakło i kokosowa nuta koniecznie! Była delikatna i kremowa, a to wszystko za sprawą śmietanki z nerkowców, a tym samym dzięki dodaniu płatków jaglanych. Po prostu najlepszy comfort food jaki można zaserwować sobie o poranku 🙂

 kokosowo-truskawkowa owsianka z śmietanką z nerkowców podana z gorzką czekoladą 92%, masłem z nerkowców, truskawkami i wiórkami kokosowymi
coconut-strawberries oatmeal with cashew cream served with dark chocolate 92%, cashewnut butter, strawberries and desiccated coconut
 
Składniki:
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki płatków jaglanych
  • szklanka napoju kokosowego z ryżem( w tym 1/4 szkl. śmietanki z nerkowców)
  • garść świeżych truskawek
  • opcjonalnie: posiekane daktyle
  • dowolne dodatki
Płatki (i daktyle) zalać na noc mlekiem z śmietanką. Rano gotować do gęstości z pokrojonymi truskawkami. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
 Kolejnym śniadaniem jest surowa gryczanka – z rabarbarem i bananem. Smakowała wyjątkowo i na pewno jeszcze nie raz taką zrobię. Lekka kwaskowata nuta rabarbaru z słodyczą świeżych daktyli i banana zgrała się idealnie! 🙂

surowy krem gryczany rabarbar-banan z świeżymi daktylami podany z orzechami włoskimi, suszoną białą morwą i cynamonem
raw buckwheat porridge with rhubarb, banana and fresh dates served with walnuts, dried white mulberries and cinnamon
Składniki:
  • 1/3 szklanki kaszy gryczanej niepalonej (60g)
  • duży dojrzały banan
  • jedna łodyga rabarbaru
  • 4 świeże daktyle
  • cynamon
  • łyżka wody różanej
  • dodatki: namoczone nocą orzechy włoskie
Kaszę zalać na noc zimną wodą. Rano zmiksować z pozostałymi składnikami. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
 W sobotę nie było tym razem naleśników… za to zjadłam najlepszy pudding chlebowy w swoim życiu! (jak dotąd :D) Domowy chleb żytnio – okiszowy (na zakwasie) zalałam słodkim, gęstym orzechowobananowym mlekiem i całość zapiekłam. Na wierzchu lekko karmelizował się cukier kokosowy! Podałam go z domowym dżemem brzoskwiniowym z wanilią. Nie będę skromna – był cudowny! 🙂 Niestety zbyt słoneczny poranek nie sprzyjał robieniu zdjęć.

orzechowo-bananowy pudding chlebowy z cukrem kokosowym podany z domowym dżemem brzoskwiniowym z wanilią
peanut butter-banana bread pudding with caramelized coconut sugar on the top served with homemade peach jam with vanilla
 
Składniki:
  • 2 grube kromki domowego chleba żytnio-orkiszowego (na zakwasie)
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (tu: napój kokosowy z ryżem)
  • dojrzały banan
  • łyżka masła orzechowego (naturalne, smooth, 100%)
  • cynamon
  • łyżeczka cukru kokosowego
Chleb pokroić w kostkę i wymieszać z połową banana – pokrojony w plastry. Przełożyć do natłuszczonego (najlepiej olejem kokosowym) naczynia do zapiekania. Mleko, drugą połowę banana oraz masło orzechowe i cynamon zmiksować na gładki koktajl. Zalać nim przygotowany chleb. Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 20-25 min. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
 Ostatnie śniadanie w tym wpisie – dzisiejsze, czyli… nocna owsianka na zimno arbuztruskawka! Z daktylami, słodkim bananem oraz soczystym kiwi. Do tego w środku chrupiące nerkowce oraz nasionka chia, a na wierzchu zdrowe jagody goji. Dodałam też kawałki waniliowej białej wegańskiej czekolady, ciekawe połączenie – polecam!

lodówkowa owsianka arbuz-banan z chia, nerkowcami i daktylami podana z bananem, kiwi, waniliową białą czekoladą oraz jagodami goji
overnight watermelon-strawberry oatmeal with chia, cashews and dates served with banana, kiwi, vanilla white chocolate and goji berries
Składniki:
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • łyżeczka nasion chia
  • kilka kawałków arbuza
  • kilka świeżych truskawek
  • posiekane daktyle 3-4
  • nerkowce – dowolna ilość
Arbuza oraz truskawki zmiksować ze sobą. Dodać do nich resztę składników. Wymieszać i wstawić na noc do lodówki. Rano podawać z dowolnymi dodatkami. Ja jeszcze wmieszałam połowę pokrojonego banana. Smacznego!
 To by było na tyle, jeśli chodzi o śniadania. W dniu dzisiejszym zobaczycie również post „obiadowy” z paroma pomysłami na tofu i nie tylko… 😉

Udanego dnia! Pogoda jest piękna, także wygrzewajcie się na słońcu i spędzie przyjemnie wolny czas! 🙂