Drugi wpis dzisiaj – nieco bardziej 'wytrawny’, choć też nie do końca… pod koniec będzie słodko 🙂 Po pierwsze – dwa pomysły na BIO tofu z pomidorami i bazylią firmy polsoja. Tutaj poczytacie o nim więcej i co nieco o współpracy 😉 Tymczasem przepisy…
Na początek tofucznica, już trzecia na blogu (I, II)- tym razem w wydaniu z pieczarkami i suszonymi pomidorami, a co więcej – właśnie z aromatycznym tofu z pomidorami i bazylią dzięki czemu nabrała jeszcze lepszego smaku. Idealny pomysł na śniadanie, nawet obiad czy kolację – polecam! 🙂
tofucznica z pieczarkami i suszonymi pomidorami
scrambled tofu with champignons and dried tomatoes
Składniki:
- 1/2 kostki BIO tofu z pomidorami i bazylią – 125g
- 1/4-1/2 łyżeczki soli czarnej (kala namak)
- szczypta kurkumy
- pieprz cytrynowy
- 3 duże, obrane i umyte, pieczarki
- kilka posiekanych suszonych pomidorów
- pietruszka, bazylia – świeże, kilka listków
- olej ryżowy do smażenia
Pieczarki posiekać i usmażyć delikatnie na oleju. Dodać suszone pomidory i smażyć jeszcze chwile. Tofu pokruszyć – rozdrobnić widelcem w misce i przyprawić. Następnie dodać na patelnie, chwilę podsmażyć i podlać odrobiną wody, by nie było zbyt suche. Podawać np. z świeżym domowym pieczywem i warzywami. Smacznego!
Kolejny przepis na to tofu idealnie sprawdza się na obiad jako dodatek do kasz czy warzyw. Wymyśliłam pomidorową wersję „marynaty”, która po wypieczeniu w piekarniku stworzyła chrupiącą skorupkę wokół miękkiego tofu i dodała mu jeszcze więcej pomidorowego aromatu. Całość podałam z pieczonymi warzywami – batatem, młodymi ziemniaczkami oraz brokułami i polałam niezastąpionym tahini.
pieczone pomidorowe tofu podane z pieczonymi młodymi ziemniakami, brokułami oraz batatem polane tahini
baked tomatoe tofu with baked early potatoes, broccoli and sweet potato served with tahini
Składniki:
- 1/2 kostki BIO tofu z pomidorami i bazylią – 125g
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- łyżeczka sosu sojowego
- łyżeczka syropu ryżowego (lub klonowy/daktylowy)
- pieprz cytrynowy
- 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki, szczypta ostrej
- 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
Tofu odsączyć i pokroić w dowolnej wielkości kawałki, plastry. Wymieszać składniki na „marynatę” i obtoczyć w niej tofu. Zostawić na min. godzinę. Po czasie piec w 200 stopniach Celsjusza (razem z warzywami) ok. 20 min.
- warzywa: pokrojone i umyte – młode ziemniaczki, brokuły i połowa batata – przyprawić kminkiem, słodką wędzoną papryką, kolendrą, solą morską, pieprzem, suszoną pietruszką i wymieszać z olejem – piec ok. 30 min. w 200 stopniach Celsjusza.
Smacznego!
Razem z Mamą zajadałyśmy się też makaronem z czarnej soi – bardzo ciekawie smakuje, chętnie jeszcze kupię. Dodałam do niego truskawki, pieczone szparagi, dużo bazylii oraz pieprz cytrynowy. Przepis też prosty, ale właśnie takie zachwycają smakiem. 'Porcje’ wyszły nam całkiem spore 😀
makaron z czarnej soi z pieczonymi szparagami oraz truskawkami i bazylią
black soya pasta with baked asparagus, strawberries and basil
Czas na… DESERY!! Nie mogłam nie upiec ciasta rabarbarowego – sezon jest krótki, więc trzeba korzystać 🙂 Zastanawiałam się czy dodawać zdjęcia, bo jakimś cudem zapomniałam zasypać rabarbar na początku, więc ciasto wyszło mi trochę zbyt mokre… W sumie, takie „zakalcowate” też są pyszne (tym bardziej wegańskie :D) i wszyscy zjedliśmy z wielkim apetytem – nie skończyło się na jednym kawałku 🙂
orkiszowe ciasto różane z rabarbarem
spelt rose cake with rhubarb
Składniki:
- 2 szklanki pokrojonego drobno rabarbaru
- 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mleka sojowego + 1/2 wody
- 1/2 + 4 łyżki ksylitolu
- 1/3 szklanki oleju ryżowego
- 1/3 szklanki zimnej wody
- 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- mielona wanilia
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Rabarbar przełożyć do miseczki, obsypać 2 łyżkami ksylitolu i odstawić. W misce wymieszać suche składniki. Następnie dodać mokre i dokładnie zmiksować. Przełożyć od wyłożonej papierem do pieczenia formy – u mnie była bardzo niska, dlatego wyszedł bardziej placek niż wysokie ciasto (w oryginale to forma okrągła ok. 22cm średnicy). Na wierzch przełożyć rabarbar i posypać 2 łyżkami ksylitolu. Piec 40 min. w 200 stopniach Celsjusza. Ostudzić i zajadać z truskawkami. Smacznego!
Lody – przygotowane niczym ten mus, z małymi zmianami. Wymagają cierpliwości i pilnowania co godzinę, ale jest warto. Szybciej pójdzie jeśli macie urządzenie do robienia lodów 😉 Najzdrowsze, bez cukru, naturalne, a do tego bardzo pyszne i kremowe, o wiele lepsze niż sklepowe! Wszyscy wiemy, że to idealny deser na lato 😉
domowe kakaowe lody awokado-banan-nerkowce z maca podane truskawkami
homemade cocoa avocado-banana-cashew ice-cream with maca served with strawberries
Składniki:

- dojrzały banan
- dojrzałe awokado
- łyżka kakao
- łyżeczka proszku z korzenia maca
- 1/3 szklanki śmietanki z nerkowców
- opcjonalnie: łyżka ksylitolu
Zmiksować ze sobą wszystkie składniki i przełożyć do plastikowego pudełka. Wstawić do zamrażalki i co godzinę mieszać. Po ok. 5 godzinach są gotowe. Smacznego!
Zapraszam Was też do dzisiejszego śniadaniowego wpisu – tutaj 😉 A już jutro kolejny pomysł na obiad… najlepszy w sezonie!
Miłego i smacznego popołudnia/wieczoru!