Pomysły z tofu i nie tylko… desery, na dokładkę.

 Drugi wpis dzisiaj – nieco bardziej 'wytrawny’, choć też nie do końca… pod koniec będzie słodko 🙂 Po pierwsze – dwa pomysły na BIO tofu z pomidorami i bazylią firmy polsoja. Tutaj poczytacie o nim więcej i co nieco o współpracy 😉 Tymczasem przepisy…

 Na początek tofucznica, już trzecia na blogu (I, II)- tym razem w wydaniu z pieczarkami i suszonymi pomidorami, a co więcej – właśnie z aromatycznym tofu z pomidorami i bazylią dzięki czemu nabrała jeszcze lepszego smaku. Idealny pomysł na śniadanie, nawet obiad czy kolację – polecam! 🙂

DSC_05281
tofucznica z pieczarkami i suszonymi pomidorami 
scrambled tofu with champignons and dried tomatoes
Składniki:
  • 1/2 kostki BIO tofu z pomidorami i bazylią – 125g
  • 1/4-1/2 łyżeczki soli czarnej (kala namak)
  • szczypta kurkumy
  • pieprz cytrynowy
  • 3 duże, obrane i umyte, pieczarki
  • kilka posiekanych suszonych pomidorów
  • pietruszka, bazylia – świeże, kilka listków
  • olej ryżowy do smażenia
Pieczarki posiekać i usmażyć delikatnie na oleju. Dodać suszone pomidory i smażyć jeszcze chwile. Tofu pokruszyć – rozdrobnić widelcem w misce i przyprawić. Następnie dodać na patelnie, chwilę podsmażyć i podlać odrobiną wody, by nie było zbyt suche. Podawać np. z świeżym domowym pieczywem i warzywami. Smacznego!
 Kolejny przepis na to tofu idealnie sprawdza się na obiad jako dodatek do kasz czy warzyw. Wymyśliłam pomidorową wersję „marynaty”, która po wypieczeniu w piekarniku stworzyła chrupiącą skorupkę wokół miękkiego tofu i dodała mu jeszcze więcej pomidorowego aromatu. Całość podałam z pieczonymi warzywamibatatem, młodymi ziemniaczkami oraz brokułami i polałam niezastąpionym tahini.

DSC_07911
pieczone pomidorowe tofu podane z pieczonymi młodymi ziemniakami, brokułami oraz batatem polane tahini
baked tomatoe tofu with baked early potatoes, broccoli and sweet potato served with tahini
Składniki:
  • 1/2 kostki BIO tofu z pomidorami i bazylią – 125g 
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżeczka syropu ryżowego (lub klonowy/daktylowy)
  • pieprz cytrynowy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki, szczypta ostrej
  • 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
Tofu odsączyć i pokroić w dowolnej wielkości kawałki, plastry. Wymieszać składniki na „marynatę” i obtoczyć w niej tofu. Zostawić na min. godzinę. Po czasie piec w 200 stopniach Celsjusza (razem z warzywami)  ok. 20 min.
  • warzywa: pokrojone i umyte – młode ziemniaczki, brokuły i połowa batata – przyprawić kminkiem, słodką wędzoną papryką, kolendrą, solą morską, pieprzem, suszoną pietruszką i wymieszać z olejem – piec ok. 30 min. w 200 stopniach Celsjusza.
Smacznego!
 Razem z Mamą zajadałyśmy się też makaronem z czarnej soi – bardzo ciekawie smakuje, chętnie jeszcze kupię. Dodałam do niego truskawki, pieczone szparagi, dużo bazylii oraz pieprz cytrynowy. Przepis też prosty, ale właśnie takie zachwycają smakiem. 'Porcje’ wyszły nam całkiem spore 😀

DSC_087811
makaron z czarnej soi z pieczonymi szparagami oraz truskawkami i bazylią
black soya pasta with baked asparagus, strawberries and basil

Czas na… DESERY!! Nie mogłam nie upiec ciasta rabarbarowego – sezon jest krótki, więc trzeba korzystać 🙂 Zastanawiałam się czy dodawać zdjęcia, bo jakimś cudem zapomniałam zasypać rabarbar na początku, więc ciasto wyszło mi trochę zbyt mokre… W sumie, takie „zakalcowate” też są pyszne (tym bardziej wegańskie :D) i wszyscy zjedliśmy z wielkim apetytem – nie skończyło się na jednym kawałku 🙂
 DSC_00131
orkiszowe ciasto różane z rabarbarem
spelt rose cake with rhubarb
Składniki:
  • 2 szklanki pokrojonego drobno rabarbaru
  • 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki mleka sojowego + 1/2 wody
  • 1/2 + 4 łyżki ksylitolu
  • 1/3 szklanki oleju ryżowego
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • mielona wanilia
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Rabarbar przełożyć do miseczki, obsypać 2 łyżkami ksylitolu i odstawić. W misce wymieszać suche składniki. Następnie dodać mokre i dokładnie zmiksować.  Przełożyć od wyłożonej papierem do pieczenia formy – u mnie była bardzo niska, dlatego wyszedł bardziej placek niż wysokie ciasto (w oryginale to forma okrągła ok. 22cm średnicy). Na wierzch przełożyć rabarbar i posypać 2 łyżkami ksylitolu. Piec 40 min. w 200 stopniach Celsjusza. Ostudzić i zajadać z truskawkami. Smacznego!
 Lody – przygotowane niczym ten mus, z małymi zmianami. Wymagają cierpliwości i pilnowania co godzinę, ale jest warto. Szybciej pójdzie jeśli macie urządzenie do robienia lodów 😉 Najzdrowsze, bez cukru, naturalne, a do tego bardzo pyszne i kremowe, o wiele lepsze niż sklepowe! Wszyscy wiemy, że to idealny deser na lato 😉
 DSC_08851-horz1
domowe kakaowe lody awokado-banan-nerkowce z maca podane truskawkami
homemade cocoa avocado-banana-cashew ice-cream with maca served with strawberries
Składniki:
  • dojrzały banan
  • dojrzałe awokado
  • łyżka kakao
  • łyżeczka proszku z korzenia maca
  • 1/3 szklanki śmietanki z nerkowców
  • opcjonalnie: łyżka ksylitolu
Zmiksować ze sobą wszystkie składniki i przełożyć do plastikowego pudełka. Wstawić do zamrażalki i co godzinę mieszać. Po ok. 5 godzinach są gotowe. Smacznego!

Zapraszam Was też do dzisiejszego śniadaniowego wpisu – tutaj 😉 A już jutro kolejny pomysł na obiad… najlepszy w sezonie!

Miłego i smacznego popołudnia/wieczoru!