Owsiane inaczej i faworyt sezonu.

 Owsianka inaczej? Dlaczego? Jak?… Zaraz się okaże 😉 Zalewam płatki na noc połową szklanki mleka, rano karmelizuję banany, dorzucam wcześniej przygotowane płatki, smażę chwilę, dolewam mleczko kokosowe i gotowe! Smakuje niezwykle – gęsta, idealnie kremowa, delikatna i lekka, naturalnie słodka 🙂 Faworyt sezonu? Kolejna zagadka… w moim wypadku, jeśli chodzi o warzywa, jest nim… CUKINIA! Udało mi się zdobyć nasze pierwsze polskie cukinie. Od razu zabrałam się za nią i przyrządziłam na kolację, a dziś jest w śniadaniu. Dodaje świetnej konsystencji owsiance, a przy tym zdrowia i dzięki niej jest też bardziej sycąca. Oczywiście z targu wróciłam z workiem truskawek, więc nie mogły nie znaleźć się tutaj jako dodatek. Uwielbiam tak słodkie poranki i oczywiście owsianki 🙂
 DSC_00711-horz
kokosowo-cukiniowa owsianka karmelizowana z bananem, z dodatkiem żurawiny podana z truskawkami, gorzką czekoladą 92% oraz masłem migdałowym
coconut-zucchini oatmeal caramelized with banana, with cranberries served with strawberries, dark chocolate 92% and almond butter
Składniki:
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • łyżka płatków kokosowych
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (tu: sojowe)
  • 1/2 średniej cukinii
  • 1/2 dojrzałego banana
  • łyżka syropu klonowego
  • 5 łyżek mleczka kokosowego
  • garstka suszonej żurawiny
Płatki owsiane z kokosowymi zalać na noc mlekiem. Rano pokroić w plastry połowę banana, rozgrzać w garnuszku syrop klonowy i karmelizować banana. Po czasie dodać owsiankę wymieszaną z żurawiną i startą na drobnych oczkach (odciśniętą z nadmiaru soku) cukinią. Chwilę dusić/smażyć. Następnie dodać mleczko kokosowe i jeszcze podgotować. Przełożyć do miseczki i podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
 Tak jak pisałam wyżej, byłam wczoraj na targu i wróciłam z pełnymi siatkami warzyw i owoców. Uwielbiam ten sezon, jest tyle różnorodnych polskich skarbów, że czasem aż nie wiadomo co wybrać. Ja pierwsze co zrobiłam po powrocie to… sałatka owocowa z szpinakiem, oblana tahini oraz masłem słonecznikowym, polecam! Do tego chrupiące grzanki z chleba gryczanego 🙂

DSC_000911

 Pierwsze czereśnie zjedzone, truskawki – wiadomo, teraz czekam na najlepsze – brzoskwinie, morele, maliny, jagody…! Będzie pysznie 🙂

Przyjemnego, słonecznego dnia!

  • Ty to masz głowę jakąś bez dna. Coraz to nowe i coraz to lepsze pomysły. Ta owsianka musiała smakować GENIALNIE 😀

  • W ten sposób robionej owsianki nie jadłam, ale miałam fazę na cukiniową w zeszłym roku 😉 Twoja wygląda przepysznie, podobnie jak te owoce z tahini – pozazdrościłam Ci, bo u mnie dziś pod względem owocowym nieco biedniej ;p

  • Nigdy nie jadłam owsianki przygotowanej w ten sposób, wypróbuję na 100% 🙂
    O ja często jem takie talerze owoców z mazidłem 😀

  • Ten karmelizowany banan mnie zachecil, do tego ulubione mleczko kokosowe i jestem w niebie! :3

  • O borze brzozowy, jak świetnie rozbudowujesz tę stronę *_*
    Ty wiesz, na morele i brzoskwinie też czekam ;D I maliny, i… wszystko.

    • 🙂

    • Ja tak samo no i jeszcze na borówki amerykańskie *.*

  • Dla mnie owsianka genialna! Sałatka również 🙂

  • porywam oba posiłki! jesteś mistrzynią w kuchni 😀

  • U mnie też dziś cukinia+truskawka, pjonsia! 😀

  • Ja morele i brzoskwinie już widziałam, ale czereśni jeszcze nie, na razie czekam na nie 😀

  • Smacznie 😉

  • tą Twoją karmelizowaną owsiankę już tyle razy miałam spróbować, że na palcach jednej ręki nie zliczę ;p ale w końcu to zrobię, tzn. spróbuję 😉 a ta sałatka… no nic rozpływam się jak widzę tę pełnię lata na jednym talerzu 😀

  • Jedna z moich-Twoich ulubionych miseczek! 🙂

  • Takimi sałatkami to ja też codziennie się zajadam, bo to samo zdrowie <3
    Ale tą cukinią to mnie zaskoczyłaś. Nie wiedziałam, że nasze polskie już są.
    A słyszałam, że jagody już zaczynają się pokazywać w lasach, więc za pewne już niedługo będziemy się nimi zajadać 😀

  • Uwielbiam cukiniową owsiankę. Zazwyczaj robię w formie brownie 🙂

  • Oj, ja też czekam…<3

  • Ja też czekam i czekam na te wszystkie letnie pyszności <3
    Super pomysł na owsiankę!

  • Pięknie zmieniasz wygląd bloga! Na morele czekam chyba najbardziej! <3
    Jeszcze jakieś masz pomysły na owsiankę? 😀

    • myślę, że jeszcze sporo mogę wymyślić 🙂 nie ma to jak owsiane! 😉