(Nie)zwykły pudding i najlepsze sezonowe kotlety!

  Niezwykły czy może zwykły? Dla mnie zdecydowanie to pierwsze. Rzadko jadam pudding z tapioki, więc pewnie dlatego za każdym razem jak go przygotowuję coraz bardziej zachwyca mnie smakiem. Dzisiejszy przygotowałam na kokosowym napoju ryżowym, a do środka wmieszałam masło migdałowe. Smakował wyjątkowo – idealne połączenie! Co więcej, przełożyłam go warstwami musu z rabarbaru i truskawek, dzięki czemu jeszcze bardziej kusił wyglądem (i smakiem też) oraz przypominał o obecnym (najlepszym) sezonie 🙂
 DSC_000211
DSC_00331-horz1
kokosowo-migdałowy pudding z tapioki przełożony musem rabarbar-truskawka
coconut-almond tapioca pudding with rhubarb-strawberry mousse
Składniki:
  • 50g perełek tapioki (4 łyżki)
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • szklanka mleka roślinnego (tu: ryżowe kokosowe)
  • łyżka syropu klonowego
  • łyżka masła migdałowego
Tapiokę umieścić w garnku i zalać gorącą wodą. Odczekać ok. 10 min. Następnie dodać mleko, syrop i wymieszać. Gotować ok. 20 min. aż tapioka stanie się przeźroczysta. Pod koniec wmieszać masło migdałowe i lekko ostudzić.

mus: łodyga rabarbaru + kilka świeżych truskawek+ łyżeczka ksylitolu + łyżka soku z cytryny – rabarbar i truskawki dusić na małym ogniu wraz z ksylitolem, na koniec dodać sok z cytryny; dusić aż powstanie mus, a potem ostudzić
Przełożyć raz pudding raz mus do dowolnego naczynia/pucharka/szklanki, ostudzić do końca i wstawić na noc do lodówki. Smacznego!
 Kolejny przepis na dziś to pomysł na obiad… Najlepsze sezonowe kotlety jakie jadłam, a to wszystko dzięki Erykowi (blog ErVegan). Jego przepis na kotlety od razu podbił moje serce, a po wykonaniu – podniebienie 😀 Szczerze Wam je polecam, jeśli lubicie młodą kapustę z dużą ilością koperku, tak jak ja 🙂 Idealnie smakuje z warzywną sałatką oraz młodymi ziemniaczkami, niczym tradycyjny domowy obiad.

DSC_00211
koperkowe kotlety z młodej kapusty podane z młodymi ziemniaczkami i sałatką pomidor-ogórek
dill burgers with spring greens served with early potatoes and slad tomato-cucumber
Składniki (ok. 6 kotletów):
źródło, zrobiłam z połowy porcji plus moje zmiany
  • 1/2 małej młodej kapusty 
  • 1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 3 łyżki drobnych płatków owsianych
  • łyżka otrąb owsianych
  • 1/4-1/2 dużego pęczka kopru
  • łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki octu winnego lub jabłkowego
  • 2-3 łyżki łagodnego oleju
  • 1,5 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • sól morska, pieprz
Kaszę ugotować na sypko. Kapustę pokroić na drobniejsze kawałki i posiekać blenderem, odstawić. Ciecierzycę zmiksować z sosem sojowym, olejem i octem. Przełożyć do miski i wymieszać z kaszą. Kapustę dokładnie odcisnąć z nadmiaru soku, najlepiej jak najporządniej. Dodać do miski, całość przyprawić, dosypać płatki, siemię i otręby – bardzo dokładnie wymieszać – najlepiej dłońmi. Gdy masa jest zbyt lepka dosypać jeszcze otrąb lub mąki owsianej. Odstawić na chwilę. Po czasie formować dowolnej wielkości kotlety i kłaść na papierze od pieczenia. Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 30 min. , obrócić i jeszcze 15 min. z termoobiegiem. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
 W końcu laptop naprawiony, więc mogę pokombinować trochę i wprowadzić tutaj parę zmian vel nowości, które już od dawna planuję. Mam nadzieję, że pójdzie wszystko po mojej myśli 😉 Tymczasem, życzę Wam udanego dnia, a jeśli jeszcze nie widzieliście wczorajszych śniadaniowych pomysłów to zapraszam tutaj lub też tutaj na obiad oraz deser 😉

Miłego dnia!