Na pierwszy dzień lata, owsianka i ‚bobowy’ hummus!

 Dziś pierwszy dzień kalendarzowego lata, a co za tym idzie – najdłuższy dzień w roku! Niestety, za oknem pogoda nie wskazuje na to, że rozpoczyna się najcieplejsza pora roku, aczkolwiek po mojej miseczce wypełnionej letnimi owocami można się zorientować, „tak – to już ten sezon”! 🙂 Owsianka bez dodatku mleka – na musie bananowotruksawkowym oraz bananowojagodowym – tak! już są pierwsze jagody 🙂 W środku też duże kawałki słodkich, lepkich, świeżych daktyli oraz chrupiąca waniliowa biała czekolada. Jak to u mnie bywa, nie brakuje orzechów – nerkowce z jagodą i migdały z truskawką 😉

DSC_003111
DSC_000411
„nocna” bananowo-truskawkowa owsianka z migdałami i bananowo-jagodowa z nerkowcami, obie z daktylami oraz waniliową białą czekoladą
‚overnight’ banana-strawberry oatmeal with almonds and banana-blueberry with cashews, both with dates and vanilla white chocolate
Składniki:
  • 1/2 dojrzałego banana
  • kilka świeżych truskawek
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • garstka migdałów, posiekać na połówki
  • 1,5-2 świeżego daktyla (wypestkowane i posiekane)
  • kostka posiekanej waniliowej białej czekolady (wegańska!)
Banana zmiksować z truskawkami, dodać resztę składników i wymieszać. Wstawić na noc do lodówki
  • 1/2 dojrzałego banana
  • 2-3 łyżki świeżych jagód
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • garstka nerkowców, posiekać na połówki
  • 1,5-2 świeżego daktyla (wypestkowane i posiekane)
  • kostka posiekanej waniliowej białej czekolady (wegańska!)
Banana zmiksować z jagodami, dodać resztę składników i wymieszać. Wstawić na noc do lodówki.
Podawać razem w miseczce lub przełożone warstwami w szklance. Namoczyłam też nerkowce i migdały nocą, z którymi podałam owsiankę. Smacznego!
 Mam też dziś dla Was pomysł na naleśnikowe nadzienie, ale nie tylko – równie dobrze nada się jako pasta na kanapki czy też „dip” do surowych warzyw… Sezonowo i zielono – oczywiście, że mam na myśli bób. Pomysł na hummus z jego udziałem zaczerpnęłam z bloga Marty – Jadłonomia. Jeśli tak jak ja, bardzooo lubicie bób, to koniecznie zróbcie ten hummus, a potem wysmarujcie nim naleśniki 😉
 DSC_022511-1
DSC_021211
hummus z bobu
broad bean hummus
Składniki (źródło, zrobiłam z połowy)
  • szklanka ugotowanego bobu
  • 1/4 szklanki tahini
  • ząbek czosnku
  • 1/8 szklanki soku z cytryny, czyli ok. 3-4 łyżki
  • 2 łyżki zimnej wody
  • sól morska
  • do podania: skórka z cytryny, oliwa z oliwek
Bób ugotować do miękkości, następnie obrać – po ugotowaniu szybko przepłukać i umieścić w zimnej wodzie. Następnie zmiksować z resztą składników na gładką pastę, przy czym wodę dodać na koniec. Doprawić do smaku solą i podawać. Smacznego!
 Tak jak pisałam wyżej, ja podałam z bobowym hummusem naleśniki. W ten sposób powstał idealny obiad, wprost na naleśnikową sobotę. Jeśli chcecie uniknąć czy też zniwelować uczucie pełności i wzdęcia to podajcie (lub też gotujcie) bób z dużą ilością koperku 😉

DSC_023511

gryczane naleśniki z hummusem z bobu, lekko podsmażane, podane z koperkiem, skórką z cytryny, płatkami chilli
buckwheat crepes with broad bean hummus served with dill, lemon peel and chilli flakes

naleśniki: 60-65g mąki gryczanej + 50ml mleka roślinnego + 70ml wody, sól – wymieszać i smażyć naleśniki na lekko natłuszczonej patelni
 Pogoda nie dopisuje, a miałam na dziś plany… Mam nadzieję, że jeszcze uda się je zrealizować 🙂

Tutaj oraz tu znajdziecie przepisy z wczoraj – śniadania oraz dwa pomysły na tofu 😉

Miłej niedzieli!