Gryczane brownie i lekki makaron z tofu.

 Chciałam dziś coś upiec, wieczorem zalałam kaszę gryczaną… Rano zmiksowałam z słodkim bananem, świeżymi daktylami, kakao oraz aromatycznym cynamonem. Wmieszałam wybuchowe ziarenka granatu i zapiekłam – chciałam, to mam wypiek! 😀 Struktura tego ciacha jest niczym lepkie, gliniaste brownie… a kto z Was nie przepada za takim mokrym czekoladowym czy też kakaowym ciastem? Nie znam takiej osoby! 🙂 Zjadłam je na ciepło z masłem z nerkowców oraz miseczką truskawek – lepiej być nie mogło 🙂
 DSC_00331
DSC_00971
kakaowe brownie gryczane z granatem podane z masłem z nerkowców
cocoa buckwheat brownie with pomegranate served with cashewnut butter
Składniki:
  • 60g kaszy gryczanej niepalonej (1/3 szkl.)
  • dojrzały banana (bardzo dojrzały ;D)
  • kopiasta łyżeczka kakao
  • cynamon
  • 3 świeże (wypestkowane i posiekane) daktyle
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ziarenek granatu
Kaszę zalać na noc zimną wodą. Rano odsączyć, przepłukać i zmiksować z resztą składników (oprócz granatu). Na koniec wmieszać granat. Przełożyć do natłuszczonej kokilki lub silikonowej foremki i piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 30 min. Jeść na ciepło lub podawać po wystudzeniu. Smacznego!
 Kolejny pomysł na tofu?… Będzie ich jeszcze trochę, mam parę kostek do zjedzenia 😀 Tym razem BIO tofu marynowane w sosie tamari dodałam do makaronu ryżowego z szpinakiem oraz suszonymi pomidorami. To tofu jest na tyle smaczne, że nie musi być doprawiane ani jakoś specjalnie przyrządzane, wystarczy wmieszać je w makaronowe danie i gotowe!  Inne pomysły na nie znajdziecie tutaj i tu też 😉

makaron ryżowy z szpinakiem, suszonymi pomidorami, cebulką i tofu w sosie tamari
rice pasta with spinach, dried tomatoes, onion and tofu in tamari sauce
Składniki:
  • ok. 60-70g makaronu ryżowego (porcja) – przygotować według przepisu na opakowaniu
  • spora garść świeżego szpinaku
  • kilka posiekanych suszonych pomidorów
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • pieprz, słodka wędzona papryka
  • 1/2 kostki BIO tofu marynowanego w sosie tamari – 100g
Cebulkę i czosnek podsmażyć na oleju (tu: ryżowy). Po czasie dodać pomidory, a na koniec posiekany szpinak, doprawić do smaku. Podsmażyć chwilę i w tym czasie przygotować makaron. Tofu pokroić w kostkę i dodać do szpinaku. Na koniec całość wymieszać z gotowym makaronem i podawać z słonecznikiem, pestkami dyni lub sezamem. Smacznego!
Więcej o serii BIO tofu firmy polsoja znajdziecie tutaj.
 Dziękuję Wam bardzo za wczorajsze komentarze. Dosłodziliście mi i to chyba aż za bardzo. Jednak cieszę się, że moja strona jest dla Was tak wielką inspiracją. Dla mnie to sama przyjemność pisać tutaj i wymyślać nowe przepisy na dania, w końcu – nie ma to jak pasja, którą zdecydowanie trzeba rozwijać! Dzięki Wam wiem, że warto 🙂

Utworzyłam również stronę bloga na Facebooku, zapraszam! Myślę, że dzięki temu jeszcze łatwiej będzie Wam dotrzeć do nowych wpisów i zadawać jakiekolwiek pytania 😉

Miłego dnia!