Ryżowe puchatki i tofucznica wyd. 2.

 Na śniadanie przed ostatnią maturą – puszyste placuszki kokosowe z dawką energii w postaci dodatków. Placuszki z kokosowym jogurtem sojowym oraz mąką kokosową. Podane z polskimi truskawkami – tak bardzo cieszy ich smak, ale czekam na najlepsze okazy, kiedy sezon będzie w pełni. Do tego słodki banan, a jak energia i szczęście to też gorzka czekolada. W moim śniadaniu nie może zabraknąć orzechów, tym razem podaję wraz z masłem z nerkowców. Śniadanie zjedzone, energia jest, mogę iść zdawać, będzie dobrze! 🙂

kokosowe placuszki ryżowe na jogurcie podane z truskawkami, bananem, gorzką czekoladą 92% oraz masłem z nerkowców
coconut rice pancakes with jogurt served with strawberries, banana, dark chocolate 92% and cashewnut butter
Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • łyżka wiórek kokosowych
  • łyżka mąki kokosowej bio
  • łyżka mielonego (złotego) siemienia lnianego
  • 4 czubate łyżki sojowego jogurtu kokosowego bez cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego
  • opcjonalnie: łyżeczka ksylitolu (lub innego cukru/syropu)
Wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki. Następnie dodać jogurt i mleko tak by uzyskać gęstą konsystencję ciasta. Smażyć dowolnej wielkości placuszki na suchej lub lekko natłuszczonej (najlepiej olejem kokosowym) patelni. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
 Nie zapominając o wczorajszym śniadaniu – tofucznica z mąką z ciecierzycy oraz tofu z ziołami BIO firmy polsoja. Odkryłam jej nowe oblicze, wczoraj smakowała mi wyjątkowo pysznie, więc z przyjemnością podzielę się z Wami przepisem. Zdecydowanie polecam Wam ziołowe tofu, świetnie sprawdziło się w tym śniadaniu, a już jutro kolejny pomysł z jego udziałem 😉

tofucznica z pomidorami, bazylią, pietruszką, jarmużem podana z pestkami dyni
scrambled tofu with tomato, parsley, kale served with pumpkin seeds
 
Składniki:
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 125ml mleka roślinnego
  • 1/2 kostki tofu z ziołami BIO – 125g
  • łyżeczka płatków drożdżowych
  • 1/2 łyżeczki czarnej soli (kala namak)
  • świeża pietruszka, listki bazylii oraz jarmuż
  • słodka wędzona papryka, pieprz
  • 1/2 cebuli
  • mały pomidor
  • olej – łyżka
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć posiekaną cebulę. Następnie dodać pokrojonego drobno pomidora i podsmażyć chwilę. W misce wymieszać resztę składników – tofu pokruszyć w dłoniach. Zalać przygotowaną masą pomidora z cebulą i tak na średnim ogniu zostawić na chwilę pod przykryciem. Następnie smażyć mieszając całość – jak tradycyjną jajecznicę. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!

 

Tutaj więcej o współpracy i tofu, które mam przyjemność przyrządzać 😉

  Już o 9 ostatnia matura i jestem wolna. Dziwne uczucie. Chcę już mieć to za sobą. Najważniejsze by się nie stresować i wierzyć w siebie, bo przecież… uda się! 🙂 Pogoda dziś ma dopisywać, więc słońce z pewnością jeszcze więcej energii nam doda.Miłego dnia!

P.S. Prawdopodobnie szykują się tutaj małe zmiany, o tym później.