Poranne trio sezamowe i wędzone tofu.

 Poranne sezamowe trio – mąka sezamowa, tahini oraz ziarenka sezamu. To wszystko zapieczone z owsianką – marchewkowojabłkową z kawałkami słodkich suszonych moreli. Bez zbędnej słodyczy, w towarzystwie aromatycznych, rozgrzewających przypraw – cynamonu, imbiru oraz kardamonu. Chrupiący wierzch, a w środku delikatne, miękkie wnętrze przepełnione smakiem i aromatem dodatków. Nic więcej mi dziś rano nie potrzeba 🙂

pieczona marchewkowo-jabłkowa owsianka sezamowa z suszonymi morelami
baked carrot-apple sesame oatmeal with dried apricots
Składniki:
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • łyżka siemienia lnianego
  • łyżka mąki sezamowej
  • łyżka tahini
  • 3-4 posiekane suszone morele (niesiarkowane!)
  • 1/2 łyżeczki cynamony
  • szczypta imbiru i kardamonu
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (tu: owsiane)
  • średnia marchew
  • 1/2 średniego jabłka + 1/4 na wierzch
  • łyżeczka ziaren łuskanego sezamu – na wierzch
Płatki owsiane wymieszać z przyprawami, morelami oraz siemieniem i zalać na noc mlekiem. Rano dodać pozostałe skladniki – marchew i jabłko zetrzeć na tarce o małych oczkach. Całość przełożyć do natłuszczonej kokilki (najlepiej olejem kokosowym), w wierzchu można ułożyć plasterki jabłka i posypać sezamem. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 30 min. Smacznego!
 Kolejna propozycja na dziś? Obiad! – z wykorzystaniem wędzonego tofu BIO firmy polsoja. To mój ulubiony rodzaj tofu, mogę zajadać się nim nawet bez dodatków – samo w sobie smakuje świetnie! Polecam też na kanapki. Wczoraj jednak przyrządziłam je w formie smażonej, uprzednio marynując. Do tego podałam ryż czerwony z botwinką. Porcja dla Mamy oraz dla mnie, smakowało i to bardzo 😉

czerwony ryż z botwinką podany z paprykowym smażonym tofu wędzonym
red rice with chard served with pepper fried smoked tofu
 
Składniki (dwie porcje):
  • 100g ryżu czerwonego (ugotować z szczyptą soli morskiej)
  • botwinka – bez buraczków, z liśćmi – posiekać
  • ząbek czosnku
  • pieprz, imbir
  • olej do smażenia
Ryż ugotować na wodzie, na sypko. Na patelni podsmażyć czosnek, dodać pokrojoną botwinkę i podsmażyć chwilę. Doprawić pieprzem oraz imbirem. Dusić ok. 5-10 min. Po czasie wymieszać z ryżem.
tofu:
  • marynata: 3 łyżki sosu sojowego, 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki i tyle samo ostrej wędzonej papryki, pieprz, szczypta imbiru, tymianek oraz suszona pietruszka, łyżka syropu klonowego – wszystko wymieszać ze sobą
Do tej marynaty dodać pokrojone w kostkę tofu wędzone (200g). Dokładnie pokryć nią wszystkie kawałki tofu i zostawić na co najmniej godzinę w lodówce. Potem usmażyć na niewielkiej ilości oleju i podawać z gotowym ryżem oraz prażonym słonecznikiem lub pestkami dyni. Smacznego!

Tutaj będą się pojawiać kolejne informacje o tofu polsoja oraz aktualizowane przepisy 😉

 Dziś, godz. 15.15, ustny język polski. Jest stres, nie będę ukrywać, ale jest też wiara – wiara w siebie i w nas (zdających). Niech tak pozostanie do końca. Damy radę! 😉

Miłego tygodnia!
  • Sezam uwielbiam a w Twoim sniadaniu widze jegi maksymalną koncentrację 🙂
    Powodzenia Ci życzę; )

  • Wszystko co tahini-podobne uwielbiam! A pieczoną owsiankę z jej dodatkiem na pewno wypróbuję! Powodzenia na egzaminie! Trzymam kciuki! 🙂

  • ale sezamowo! już wiem, że by mi smakowało 😀

  • Idealne śniadanie, idealny obiad 🙂 Będę trzymać kciuki! :*
    Dziękuję bardzo za inspirację na pyszne śniadaniowe batoniki i mam do Ciebie jeszcze jeden biznes. Nie chciałabyś wstawić tu możliwości szybkiego wyszukiwania potraw? Nie ukrywam, że z Twoich przepisów najczęściej czerpię inspirację, a po etykietach albo nawet po przepisach nie zawsze trafiam na to czego szukam :]

    • popracuję nad tym by było łatwiej wyszukiwać 😉 jak na razie, obok lub na samym dole są liczne etykiety 😉

  • Nie mogę jakos przekonac sie do tofu, może tym razem 🙂

  • Wygląda bardzo apetycznie 🙂

  • Powodzenia! Rano porządnie się doładowałaś więc na pewno pójdzie świetnie 🙂

  • Dołączam sie do pochwał co do wędzonego tofu – pyszne jest! 🙂
    Ooo, to już niebawem się będziesz mierzyła z polskim! Ja jutro o 15:30 🙁
    Za 40 minut mocno zacisnę kciuki!! :*

  • Sezam jest taki aromatyczny! Taka owsianka musiała być fantastyczna 🙂
    Trzymam kciuki! 🙂

  • jak ładnie wygląda jabłko obsypane sezamem (;

  • pyszności ! 😀 sezamu nigdy nie za wiele <3

  • Mam nadzieję, że nie trafiłaś na taniec towarzyski na przestrzeni wieków 😀 Współczuję wszystkim, którzy mają ustne na rano – kiła mogiła.
    Twoje dania jak zwykle zachwycają 😉

    • nie, nie trafiłam na taki temat, za to miałam rzeźbę i trochę trudniej było mi wybrnąć, aczkolwiek zdałam i to najważniejsze 🙂 jeden ma szczęście, drugi pecha – tak wygląda matura w dzisiejszych czasach… tematy od najłatwiejszych po bardzo trudne, bez komentarza.

    • Ale macie teraz dziwnie z tą maturą. Cieszę się, że zdawałam jeszcze wówczas, gdy ten polski ustny to praktycznie było zero stresu. Aczkolwiek – gratuluję zdanego egzaminu! 🙂

  • Koniecznie daj znać jak poszła matura 🙂
    Pieczonej owsianki wieki nie jadłam!

  • mmmm ta owsianka świetna!

  • Świetnie to wygląda. A tofu wędzonego nigdy nie próbowałam 🙂

  • Ta owsianka ma w sobie sezamową moc 😀 Kciuki trzymane były :*

  • Widzę, że zdałaś, więc gratuluję xx
    A owsianka naprawdę świetna, ostatnio zakochałam się w sezamie, więc baaardzo przypadła mi do gustu ♥

    http://poranny-talerz.blogspot.com/

  • Muszę w końcu przestać sobie obiecywać, że to zrobię, ale w końcu uzupełnić naprawdę te zapasy tahini! 🙂

  • Opisy śniadań jakie tu zamieszczasz powodują u mnie ślinotok! 😀 A zdjęcia tym bardziej 😀
    Czekam na wiadomość, że polski zdany na 100% 😉

    • haha, niestety ustny na 100% nie, ale zdany 😉 musiałam interpretować rzeźbę…

  • Gratuluję zdanej matury! 😉
    Wszystko pyszne, aż nie wiem co wybrać 🙂

  • Dania przepyszne- na tofu w takim wydaniu chętnie się kiedyś skuszę!
    Trzymałam kciuki, mam nadzieję, ze matura dobrze poszła!

  • I to zrumienione jabłko na górze…<3