Nie ma to jak zaserwować sobie na początek dnia miseczkę zielonego smoothie. Gęste, lekkie i pełne zdrowia! Ukryłam w środku nasionka chia, kremowe awokado oraz słodkie mleczko kokosowe, niezastąpionego banana, zielone liście jarmużu i pełne witamin kiwi. Do tego jeszcze, jakoś rzadko używana przeze mnie, super-food – lucuma. Nie brakuje też słodkich suszonych owoców – daktyli oraz suszonej figi. Do podania jagody goji i tym samym do schrupania orzechy laskowe. Takiej dawki energii właśnie dziś mi potrzeba 🙂
smoothie – awokado, banan, jarmuż, kiwi, mleczko kokosowe, lucuma podane z suszoną figą, daktylami, jagodami goji oraz orzechami laskowymi
smoothie – avocado, banana, kale, kiwi, coconut milk, lucuma served with dried fig, dates, goji berries and hazelnuts
Pozostając ciągle w 'zielonych klimatach’ prezentuję też Wam moje wczorajsze placuszki – dowód na to, że pod wpływem chwili często wychodzą bardzo smaczne i udane dania. Wyszły wyjątkowo puszyste i lekkie, rozpływały się w ustach. Do tego ten kolor! I w środku zero cukru, banan zawsze potrafi dobrze dosłodzić 🙂
jarmużowo-bananowe placuszki owsiane podane z 100% dżemem z czarnej porzeczki i jeżyny (bez cukru) oraz tahini
kale-banana oat pancakes with 100% jam with blackcurrant and blackberry (without sugar) and tahini
Składniki:
- 3 kopiaste łyżki mąki owsianej
- kopiasta łyżka mąki jaglanej
- ok. 40g tofu naturalnego
- spora garść liści jarmużu
- jeden dojrzały banan
- cynamon
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- chlust mleka sojowego
Banana zmiksować z tofu i jarmużem. Dodać pozostałe składniki i bardzo dokładnie wymieszać. Smażyć placuszki na suchej lub lekko natłuszczonej patelni, pod przykryciem. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
Czas powrócić do szkoły. Nie ma co narzekać tylko wyjść z uśmiechem z domu po przyjemnie spędzonych świętach 🙂
Miłej środy!