Surowa kasza.

 Dawno nie jadłam surowej gryki, także dziś z przyjemnością właśnie taką przyrządziłam o poranku. Idealnie kremowa – z zdrowym awokado Hass, słodkim bananem oraz letnimi truskawkami. Oczywiście, do tego niezastąpiona słodycz daktyli. Ukryłam też w środku jeden z super-food, lucumę. Całość podałam z jagodami goji, suszoną białą morwą oraz ulubionymi nerkowcami. Takie śniadania, dodające dużooo energii, w okresie matur będą jak najczęściej się pojawiały. Zdrowo, szybko, smacznie!  🙂

surowy krem gryczany awokado-banan-truskawki z lucumą i daktylami podany z nerkowcami, jagodami goji i suszoną białą morwą
raw buckwheat porridge with avocado, banana, strawberries, lucuma and dates served with cashews, goji berries and dried white mulberries

Składniki:
  • 1/3 szklanki niepalonej kaszy gryczanej ok.60g
  • duży dojrzały banan
  • 1/2 dojrzałego awokado Hass
  • kilka odmrożonych truskawek (lub świeże w sezonie)
  • łyżeczka lucumy (można pominąć)
  • kilka posiekanych świeżych/suszonych daktyli
Kaszę zalać na noc zimną wodą. Rano dokładnie opłukać, a następnie zmiksować na krem z pozostałymi składnikami. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!

  Dziś Dzień Ziemi! Dbajmy o nasze środowisko 🙂

Miłej środy!