Marchewkowe, owsiane, bez pieczenia.

 Na śniadanie owsiane… batoniki owsiane! Bez pieczenia. Pełne zdrowia – z dodatkiem siemienia lnianego oraz dodającego energii i karmelowego posmaku maca. W środku jest też marchew, która stanowi idealne połączenie z cynamonem, imbirem, kardamonem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Nie brakuje tu też posmaku kokosa. Słodyczy dodają oczywiście daktyle. Lubię chrupać, więc do środka trafiły orzechy włoskie. A smak podkręcają jeszcze kawałki żurawiny. Innymi słowy – batoniki pełne mocy!

marchewkowe batoniki owsiane (bez pieczenia) z orzechami włoskimi oraz suszoną żurawiną; szejk bananowy
carrot oat bars (without baking) with walnuts and dried cranberries; banana shake
Składniki:
  • 5-6 łyżek płatków owsianych
  • łyżka siemienia lnianego
  • 1/2 dużej, startej na małych oczkach, marchewki
  • łyżka wiórek kokosowych
  • łyżeczka proszku z korzenia maca bio
  • cynamon
  • szczypta imbiru, kardamonu oraz (bardzo mała) gałki muszkatołowej
  • 4-5 posiekanych, świeżych lub suszonych daktyli (można uprzednio zalać gorącą wodą)
  • ok. 3 łyżek mleka roślinnego (tu: owsiane)
  • dodatki: orzechy włoskie, żurawina
Płatki owsiane wraz resztą składników (bez dodatków) zmiksować – nie musi być to do końca gładka masa, ale powinna wyjść lepka i klejąca, dająca się uformować. Na koniec wmieszać posiekane orzechy włoskie i żurawinę. Do naczynia wyłożonego folią lub papierem do pieczenia przełożyć całą masę na batoniki, dokładnie ugnieść i wstawić na noc do lodówki. Rano ukroić dowolnych kształtów batoniki/ciasteczka. Można zjeść na śniadanie czy też zabrać ze sobą do szkoły/pracy/na uczelnię. Smacznego!
When you wake up every day, you have two choices. You can either be positive or negative; an optimist or a pessimist. I choose to be an optimist. It’s all a matter of perspective. Harvey Mackay

Miłego dnia!