Botwinka na słodko i wytrawnie.

 Dziś królować będzie botwinka! Zaczynając od jej słodkiej wersji – wylądowała rano w owsiance. Karmelizowana z cukrem kokosowym na oleju kokosowym, a następnie ugotowana z kokosową owsianką. Całość podana z gorzką czekoladą oraz niezastąpionym tahini. Wpadłam na to połączenie pod wpływem chwili i bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło – pokochałam smak botwinki nie tylko na wytrawnie, szczerze polecam spróbować! 🙂

kokosowa owsianka z karmelizowaną botwinką podana z tahini i gorzką czekoladą 99%
coconut oatmeal with caramelized chard served with tahini and dark chocolate 99%
Składniki:
  • 5-6 łyżek płatków owsianych
  • łyżka wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (tu: owsiane) + 1/4 szkl. mleczka kokosowego
  • olej kokosowy ok. 1/2 łyżeczki
  • imbir – szczypta
  • łyżeczka cukru kokosowego
  • botwinka – razem z buraczkami, bez liści
Płatki owsiane wymieszać z wiórkami i zalać na noc 1/2 szkl. mleka. Rano najpierw umyć, a potem posiekać botwinkę i zetrzeć na tarce buraczki. W garnuszku rozgrzać olej z cukrem kokosowych, a następnie karmelizować chwilę posiekaną botwinkę z burakami. Dodać imbir oraz owsiankę. Dolać mleczko kokosowe i opcjonalnie jeszcze 1/4 szkl. mleka owsianego. Gotować do gęstości. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
 Jeśli lubicie botwinkę tak jak ja to koniecznie musicie zrobić z nią placuszki. Wczoraj usmażyłam właśnie z botwinką – z mąki z ciecierzycy podane z guacamole i świeżymi, polskimi pomidorami. Delicje!

chrupiące placuszki z botwinką podane z guacamole i pomidorem
crunchy pancakes with chard served with guacamole and tomato
Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • łyżka mielonego (złotego) siemienia lnianego
  • botwinka – bez buraczków
  • łyżka pestek dyni
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • kminek, suszona pietruszka, imbir, słodka wędzona papryka, cząber
  • 1/2 ząbka czosnku
  • pieprz, sól morska
  • ok. 1/2 szklanki mleka roślinnego (tu: sojowe)
Wymieszać ze sobą suche składniki. Następnie dodać start czosnek, posiekaną botwinkę oraz dolać mleko. Bardzo dokładnie połączyć składniki. Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni – suchej lub lekko natłuszczonej. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
 Tymczasem – wybywam dziś na wycieczkę, a w zasadzie to Pielgrzymkę Maturzystów. Ostatni nasz wspólny wyjazd. Coś czuję, że będzie bardzo przyjemnie! 🙂

Miłego dnia!