Zdrowe racuchy!

 Leniwy sobotni poranek, wolne, chwile odpoczynku – czego chcieć więcej… placuszki! Niczym te babcine, racuchy na drożdżach. Koniecznie z dużą ilością jabłka. Naturalnie słodkie, posypane tylko prażonymi płatkami migdałów i oprószone cynamonem. Mięciutkie, puszyste, rozpływające się w ustach 🙂

owsiano-orkiszowe racuchy drożdżowe z jabłkiem podane z prażonymi płatkami migdałów
oat-spelt yeast pancakes with apple served with toasted alomnd flakes
Składniki:
  • 3 łyżki mąki owsianej + 3 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej (czubata 1/2 szkl.)
  • łyżeczka drożdży suszonych, aktywnych
  • łyżeczka cukru kokosowego
  • cynamon (tu: Cejloński)
  • średnie jabłko
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (tu: sojowe)
  • olej kokosowy ok. łyżeczki lub mniej
Wymieszać ze sobą suche składniki. Następnie połączyć z ciepłym mlekiem oraz rozpuszczonym w nim olejem. Odstawić na co najmniej 30 min. Po czasie wymieszać z pokrojonym w drobną kosteczkę jabłkiem i smażyć pod przykryciem, z obu stron, ok. 5-10 min. Smacznego!
 Jak na złość rano jest zbyt ciemno, tak ponuro za oknem i trzeba się wygimnastykować by zrobić zdjęcia. Coś tam się udało… trudno, nie są najlepsze, ale królują na nich placki i to najważniejsze 🙂

Udanego weekendu!