Orzeźwiające i puszyste.

 Na środę placki, by rozluźnić się trochę przy patelni przed szkołą i dodać sobie energii smacznym oraz zdrowym śniadaniem. Wykorzystuję cytrynowy jogurt sojowy i wraz z nim smażę pulchne placuszki cytrynowo-kokosowe. Delikatne, lekkie i orzeźwiające! Z mąki jaglanej oraz owsianej z dodatkiem złotego siemienia lnianego. Podane z słodkim bananem, naturalnymi pistacjami, zdrowymi jagodami goji i niezastąpionym tahini. Muszę częściej takie smażyć, pozytywnie zaskoczyły mnie smakiem i wyszły bardzo puszyste! 🙂

cytrynowo-kokosowe placuszki (jaglano-owsiane) podane z bananem, niesolonymi pistacjami, jagodami goji oraz tahini
lemon-coconut pancakes (with millet and oat flour) served with banana, unsalted pistachios, goji berries and tahini
 
Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki (jaglana i owsiana 1:1)
  • łyżka mielonego (złotego) siemienia lnianego
  • łyżeczka cukru kokosowego (opcjonalnie)
  • mielona wanilia
  • nieco skórki z cytryny (suszona lub świeża z wyparzonej i dokładnie umytej cytryny)
  • łyżka wiórek kokosowych
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (tu: bezglutenowy)
  • ok. 3-4 łyżek jogurtu roślinnego (tu: sojowy, cytrynowy)
  • mleko roślinne (do uzyskania konsystencji; tu: owsiane)
Wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki. Następnie połączyć z jogurtem tak aby uzyskać gęstą konsystencją – można dolać mleka. Smażyć placuszki na rozgrzanej patelni – suchej lub natłuszczonej olejem kokosowym, z obu stron. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
Warto marzyć, warto wierzyć, nie poddawać się… Dzięki marzeniom i drodze ku ich realizacji życie jest jeszcze piękniejsze 🙂
Nie jestem pewny, czy komukolwiek życie układa się dokładnie tak, jak sobie zamarzył. Możemy jedynie starać się ze wszystkich sił realizować nasze dążenia. Nawet jeśli wydaje nam się to niemożliwe. Nicholas Sparks Bezpieczna przystań
Miłej środy!