Karmelizowana kaszka orkiszowa.

 W wczesny sobotni poranek nie mam ochoty na nic innego jak ciepłe, rozgrzewające miseczkowe śniadanie. Kaszka orkiszowa z jabłkiem, karmelizowanym w syropie klonowym z aromatycznym olejem kokosowym. Do tego proszek z korzenia maca, który jeszcze bardziej podkreśla karmelowy posmak i dodaje energii z rana. Jako dodatek, klasyczne połączenie, chrupiące masło orzechowe, które zatopiłam w środku oraz całość oprószona cynamonem. Jest bardzo gęsta i smakuje niczym szarlotka! 🙂 Zdjęcia jakością grzeszą, ale dziś wybaczam 😀

karmelowa kaszka orkiszowa z karmelizowanym jabłkiem podana z masłem orzechowym crunchy 100% oraz cynamonem 
caramel spelt semolina with caramelized apple served with crunchy peanut butter 100% and cinnamon
 

Składniki:

  • średnie jabłko 
  • łyżka syropu klonowego
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • 4 łyżki kaszki orkiszowej
  • łyżeczka proszku z korzenia maca
  • szklanka mleka roślinnego (tu: owsiane)
  • cynamon i masło orzechowe lub orzechy (do podania)
Jabłko pokroić w kosteczkę. Następnie karmelizować je na rozgrzanym oleju kokosowym z syropem klonowym – w garnuszku. Gdy przybierze złoty kolor dodać kaszkę oraz maca i zalać mlekiem. Gotować do gęstości. Przelać do miseczki i podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
  Dlaczego dziś tak wcześnie? No właśnie… wczoraj o marzeniach była mowa, a jednym z nich zawsze były/są warsztaty kulinarne. Wsiadam w autobus i ruszam w drogę. Kierunek Kraków. Warsztaty roślinne z Martą Dymek! Jestem podekscytowana jak nigdy! Powtarzam –  warto marzyć, trzeba tylko uwierzyć w siebie i spełnienie marzeń 🙂

Udanej soboty!