Mus owsiany z słoika oraz kasza.

 Postanowiłam przygotować śniadanie na dziś wczorajszego wieczora. Płatki owsiane zmiksowałam z jogurtem sojowym, kokosemświeżymi daktylami tworząc w ten sposób mus owsiany, który nocą nabierał gęstości. Do niego wmieszałam ulubione nerkowce. Przekładając go do słoika pomyślałam, że jeszcze lepiej będzie smakować, gdy przełożę go słodkim kakaowym kremem z awokado i banana. To był strzał w dziesiątkę! Śniadanie, które wygląda i smakuje niczym deser, można się zasłodzić. Idealne na przyjemny początek tygodnia 😉

nocny kokosowo-jogurtowy mus owsiany z daktylami i nerkowcami przełożony kakaowym kremem awokado-banan*
overnight coconut-joghurt oat mousse with dates and cashews served with cocoa avocado-banana cream
*krem jest nieco cięższy od musu, dlatego też zatopił się w środku 😉
 
Składniki:
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 2-3 duże świeże daktyle
  • ok. 1/3 szklanki mleka roślinnego (tu: ryżowe waniliowe)
  • kubeczek naturalnego jogurtu sojowego 125g
  • łyżka wiórek kokosowych
  • garść nerkowców
  • mus
    awokado-banan: duży dojrzały banana, 1/2 dojrzałego awokado, kopiasta
    łyżeczka naturalnego kakao, 2 świeże daktyle, łyżeczka soku z cytryny
Płatki owsiane zmiksować z pozostałymi składnikami, poza nerkowcami, które należy wmieszać po zmiksowaniu. Przekładać na przemian w słoiczku/wysokiej szklance – raz mus owsiany, raz krem z awokado i banana. Szczelnie zamknąć i wstawić na całą noc do lodówki. Rano śniadanie gotowe – Smacznego!
 Dziś mam też dla Was pomysł na pożywny i zdrowy obiad, który równie dobrze nada się do lunchbox’a 😉 Jest to po prostu kasza jaglana z jarmużem i suszonymi pomidorami oraz pieczonym batatem i marchwią. Jak można zauważyć – często lubię przyrządzać w ten sposób warzywa 🙂

kasza jaglana z smażonym jarmużem i suszonymi pomidorami, pieczonym batatem oraz marchwią
millet with fried kale and dried tomatoes, baked sweet potato and carrot
Składniki:
  • kasza jaglana (dowolna ilość, mniej więcej 3-4 łyżki suchej – ugotować na sypko)
  • 1/2 cebuli
  • ząbek czosnku
  • 4 suszone pomidory (zawsze używam te bez oleju)
  • spora garść świeżego jarmużu
  • 1/2 sporego batata
  • średnia marchew
  • przyprawy: słodka wędzona papryka, pieprz, suszona pietruszka, sól morska, chilli, cynamon, cząber
Na początek pokroić w kostkę/plastry marchew oraz batata. Przyprawić, natrzeć oliwą (z wytłoczyn) lub olejem. Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 20-25 min. (zależy od wielkości kostki). W międzyczasie usmażyć cebulę oraz czosnek, doprawić pieprzem. Następnie dodać posiekane pomidory oraz jarmuż i chwilę smażyć. Na patelni wymieszać wraz z ugotowaną kaszą jaglaną, a na koniec dodać jeszcze pieczone warzywa. Podawać z dowolnymi dodatkami np. pestkami dyni lub słonecznikiem, świetne też z sosem z tahini. Smacznego!

  Słońce powoli wychodzi zza chmur, za oknem bardzo pogodnie. Od razu na twarzy maluje się uśmiech i niech nie znika przez cały ten tydzień 🙂

Miłego tygodnia!