Jaglane – budyniowe czy jogurtowe?!

 Niezwykle lekkie i delikatne płatki jaglane – poza ryżowymi, delikatniejszych nie jadłam. Tak przyjemnie otulają podniebienie i mają świetną konsystencję, gotując je na mleku. Podkręciłam ją jeszcze dodając jogurt oraz budyń! Trudno mi było zdecydować, więc zamiast rozpuścić budyń czekoladowy w mleku zrobiłam to w sojowym jogurcie. Pod koniec gotowania wmieszałam – wyszła idealnie gęsta i kremowa konsystencja. Taki czekoladowy power z rana, przed długim dniem poza domem. Do tego osładzam go jeszcze karmelizowanym bananem oraz wzmacniam łychą chrupiącego masła orzechowego. Delicje!

jogurtowo-budyniowe czekoladowe płatki jaglane podane z karmelizowanym bananem oraz  masłem orzechowym crunchy 100%
yogurt-pudding chocolate millet flakes with caramelized banana and crunchy peanut butter 100%
Składniki:
  • 5-6 łyżek płatków jaglanych
  • łyżeczka cukru kokosowego (opcjonalnie)
  • szklanka mleka roślinnego (tu: sojowe)
  • 2-3 łyżki jogurtu sojowego
  • kopiasta łyżeczka budyniu czekoladowego (tu: bezglutenowy)
  • gorzka czekolada (posiekana, dowolna ilość; tu: 99%)
Płatki jaglane ugotować na mleku do gęstości z cukrem. W połowie dodać gorzką czekoladą, a pod koniec jogurt wymieszany z proszkiem budyniowym. Gotować jeszcze chwilę. Przełożyć do miseczki i podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
 Czasami mamy bardziej przygnębiające dni. Czasem coś się nie udaje, nie idzie po naszej myśli. Najważniejsze by się nie poddawać i dalej myśleć pozytywnie… bo przecież to nie koniec świata! Zawsze można znaleźć jakieś rozwiązanie, więc nie warto martwić się na zapas. Winiąc siebie i wylewając złość nie będzie tak łatwo. To nie ma sensu. Po prostu trzeba wziąć się w garść i do przodu. Z uśmiechem oczywiście, szczerym! 🙂

Miłego dnia!Jak już się coś psuje, to wszystko na raz? Najpierw zmywarka, potem bojler, a teraz piekarnik?! O co chodzi!! Tym sposobem z domowego chleba nici… :/