Gofry, naleśniki i domowe pieczywo.

 Na niedzielne śniadanie uaktywniam drożdże i wyciągam gofrownicę. Smażę swoje ulubione gofry – lekkie, grube i puszyste! Z mąki orkiszowej oraz owsianej. Do tego bardzo słodkie dodatki. Jeden z topiącą się pod wpływem ciepła gorzką czekoladą, letnimi jagodami oraz aromatycznymi prażonymi wiórkami kokosa i kawałkami migdałów. Drugi zaś nie tylko z gorzką czekoladą, ale również chrupiącym masłem orzechowym, słodkim bananem i dużymi, lepkimi świeżymi daktylami. Zasłodzenie z rana, ale jakie smaczne i zdrowe – takiej energii na dziś mi potrzeba! 🙂

drożdżowe gofry orkiszowo-owsiane z gorzką czekoladą (92%), jagodami, prażonymi wiórkami kokosa i siekanymi migdałami; gorzką czekoladą, masłem orzechowym crunchy (100%), bananem oraz świeżymi daktylami
spelt and oat flour yeast waffles with dark chocolate (92%), blueberries, toasted desiccated coconut and chopped almonds; dark chocolate, crunchy peanut butter (100%), banana and fresh dates
Składniki:
  • czubata 1/2 szklanki mąki (orkiszowa i owsiana 2:1) 60-70g
  • łyżeczka cukru kokosowego
  • łyżeczka aktywnych drożdży suszonych
  • ok. 1/2 szklanki ciepłego mleka roślinnego (tu: sojowe)
  • łyżeczka oleju kokosowego (rozpuszczony z mlekiem)
Wymieszać ze sobą suche skladniki. Następnie dodać cieple mleko z olejem. Przykryć i odstawić w cieple miejsce na min. 30 min. Po czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Smażyć gofry w dobrze nagrzanej gofrownicy (opcjonalnie lekko wysmarowanej olejem). Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
 Naleśniki! Tak, były wczoraj, w końcu naleśnikowa sobota – tradycja zachowana 🙂 Pokombinowałam trochę i stworzyłam „hummusowe” wydanie 😀 To znaczy – same naleśniki są z mąki z ciecierzycy, zaś nadzienie przygotowane niczym hummus – z tahini, czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Jednak bez ciecierzycy, która jest już w naleśnikach, a z pieczonej marchwi i słodkiego ziemniaka z dodatkiem słodkiej wędzonej papryki.
naleśniki z mąki z ciecierzycy podane z hummusem z pieczonej marchwi oraz batata z słodką wędzoną papryką
chickpea crepes with baked carrot and sweet potato hummus with sweet smoked pepper
 
Składniki:
  • naleśniki: 4 łyżki mąki z ciecierzycy, 1/2 szklanki wody i mleka (1:1), suszona pietruszka i pieprz – wymieszać i odstawić na co najmniej 30 min. Po czasie smażyć naleśniki na lekko natłuszczonej lub suchej patelni.
  • nadzienie: mały batat oraz spora marchew – pokroić w grubą kostkę, przyprawić słodką wędzoną papryką, solą morską oraz pieprzem i wymieszać z łyżką oliwy – piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 30 min. Ostudzić. Po czasie zmiksować z łyżką tahini, łyżeczką soku z cytryny, ząbkiem czosnku (lub mniej), pieprzem, słodką wędzoną papryką (nigdy za wiele :D)
Gotowe naleśniki nadziać przygotowanym 'hummusem'. Smacznego!
 Jeszcze jedno?! Domowe pieczywo. Upiekłam wczoraj żytni chleb na zakwasie. Nie raz już robiłam przeróżne chleby lecz potem na jakiś czas przestałam. Tydzień temu wyhodowałam nowy zakwas i zaczynam kolejną domową produkcję chleba. Szczerze przyznam, że wczoraj upiekłam najlepszy jaki dotąd zrobiłam – polecam! 🙂 Mięciutki z chrupiącą skórką i ten zapach w domu – niezastąpiony!
domowy chleb żytni na zakwasie
homemade sourdough rye bread
Okej, to by było na tyle! Miłej niedzieli 🙂
Pozytywnie powitajmy Marzec!