Zdrowe kakaowe crumble.

 W sobotni poranek jak nie naleśniki czy placki (będą na obiad ;)) to śniadanie z piekarnika. Dziś bardzo zdrowe crumble owsiane. Z dodatkiem kakao, gorzkiej czekolady oraz orzechów laskowych i słodyczą syropu klonowego. Pod chrupiącą owsianą skorupką kryją się letnie truskawki oraz banan. Z piekarnika dobiega przyjemny zapach, który wypełnia każde pomieszczenie w domu. I ta radość, kiedy śniadanie już gotowe – można się rozkoszować! 🙂

kakaowo-orzechowe crumble owsiane gorzką czekoladą, bananem i truskawkami
cocoa-hazelnut oat crumble with dark chocolate, banana and strawberries
Składniki:
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki owsianej
  • łyżka mielonych orzechów laskowych
  • łyżka musu z orzechów laskowych
  • łyżka syropu klonowego
  • łyżka/łyżeczka oleju kokosowego (nierafinowany)
  • łyżeczka naturalnego kakao
  • dowolna ilość posiekanej gorzkiej czekolady
  • bardzo dojrzały banan oraz mrożone (w sezonie świeże) truskawki
W misce wymieszać składniki na kruszonkę. W kokilce wysmarowanej olejem kokosowym ułożyć pokrojone truskawki oraz banana. Na to nałożyć gotową kruszonkę. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 25-30 min. Smacznego!
 Teraz tygodnie są tak wyczerpujące, że gdy nadchodzi weekend człowiek ma ochotę wyłożyć się na łóżku do góry brzuchem 😀 Z drugiej strony nie potrafię bezczynnie siedzieć, a na kolejny tydzień znowu sporo testów… Kiedy się to skończy? No właśnie. Jeszcze tylko/aż do kwietnia. I cieszę się, że nowy rozdział w życiu przede mną.
The most important thing is to enjoy your life—to be happy—it’s all that matters. Audrey Hepburn
Miłego weekendu!