Naleśniki z gryki i chrupiące tofu.

 Na początek śniadanie – naleśniki! Mój ulubiony sobotni posiłek. Dziś jest wtorek i z równie wielką przyjemnością je smażyłam, w końcu mamy wolne 😉 Jak dotąd próbowałam tylko przepis z mąką gryczaną, jednak tym razem wykorzystałam kaszę. Jak wrażenia? Bardzo dobre! Nie raz jeszcze je usmażę – są delikatne, miękkie i elastyczne, a do tego smaczne. Nadziałam je najlepszym domowym musem jabłkowym (bez cukru) z cynamonem i imbirem oraz chrupiącym masłem orzechowym. Na koniec oprószyłam jeszcze cynamonem i polałam słodkim syropem daktylowym. Muszę przyznać, że… dosłownie wylizałam cały talerz 🙂

waniliowe naleśniki z kaszy gryczanej z domowym musem jabłkowym z cynamonem i imbirem oraz masłem orzechowym crunchy podane z jagodami goji i syropem daktylowym
vanilla buckwheat crepes with homemade apple mousse with cinnamon and ginger and crunchy peanut butter served with goji berries and date syrup
Składniki:
  • 1/3 szklanki niepalonej kaszy gryczanej (60g)
  • woda ok. 3/4 szklanki
  •  mielona wanilia
Kaszę gryczaną zalać na noc wodą. Rano opłukać, dolać świeżą wodę oraz dosypać mieloną wanilię (lub w ziarnkach). Dokładnie zmiskować. Powinna wyjść konsystencja ciasta naleśnikowego (ja lubię bardziej lejącą się, gdyż wtedy wychodzą cieniutkie naleśniki). Smażyć na rozgrzanej – lekko wysmaroawnej olejem kokosowym lub suchej – patelni. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
 Mam jeszcze dla Was pomysł na pyszny i zdrowy obiad, a jest nim chrupiące tofu. Wystarczy obtoczyć je w panierce i zapiec lub usmażyć. Wiele widziałam pomysłów na to danie, aż w końcu wymyśliłam swoją wersję. Do tego podałam pieczoną marchew wraz z cebulą i oczywiście polałam tahini. Palce lizać!

chrupiące tofu w panierce podane z pieczoną marchewką i cebulą oraz tahini i pestkami dyni
cripsy tofu sticks served with baked carrot with onion, tahini and pumpkin seeds
Składniki:
  • ok. 200g tofu naturalnego
  • mleko sojowe
  • panierka: 2-3 łyżki mąki z cieciorki, łyżka złotego mielonego siemienia lnianego, łyżka płatków drożdżowych, słodka wędzona papryka, pieprz, suszona pietruszka – wymieszać
Tofu pokroić w dowolne kształty, moczyć w mleku, a następnie obtoczyć w panierce i przełożyć na papier do pieczenia. Piec w 180 – 200 stopniach Celsjusza ok. 30 min. W połowie czasu obrócić na drugą stronę. Smacznego!
*Marchewkę wraz z cebulą upiec równocześnie z tofu. Przyprawiłam je słodką wędzoną papryką, solą morską oraz pieprzem. Dodałam też oliwę z oliwek.
**Tahini polecam połączyć z sokiem z cytryny.
 Małe zmiany na blogu. Odświeżyłam trochę wygląd, by przytulniej tutaj było 🙂 Miłego wtorku!