Proste smaki w jednej miseczce, które często cieszą podniebienie bardziej niż jakiekolwiek wymyślne danie. Owsiany budyń – z mąki owsianej. Obłędnie czekoladowy i bardzo gęsty. Słodki za sprawą ulubionego syropu z klonu. Podany z bananem, delikatnymi płatkami kokosa oraz masłem słonecznikowym. Moim zdaniem jest bardziej sycący niż zwykły budyń, a do tego ma świetną strukturę. Nic więcej mi dziś do porannego uśmiechu nie potrzeba 🙂
czekoladowy budyń owsiany z bananem, płatkami kokosowymi oraz domowym masłem słonecznikowym
chocolate oat pudding with banana, coconut flakes and homemade sunflower seed butter
Składniki:
- 4 łyżki mąki owsianej
- czubata łyżeczka budyniu czekoladowego (w proszku; tu: bezglutenowy)
- opcjonalnie: łyżka syropu klonowego
- kostka (lub więcej) gorzkiej czekolady (tu: 92%)
- szklanka (+1/2 szkl.) mleka roślinnego (tu: sojowe, polecam też owsiane)
Zagotować szklankę mleka wraz z syropem klonowym. W 1/2 szkl. wymieszać mąkę z budyniem. Gdy mleko zacznie się gotować wmieszać rozrzedzony budyń i gotować do zgęstnienia. W tym czasie dodać też posiekaną kostkę czekolady. Przełożyć do miseczki i podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
Optimism is the faith that leads to achievement. Nothing can be done without hope and confidence. Helen Keller
Przyjemnego dnia! 😉