Bananowe kluseczki z miseczki.

 Kluseczki z miseczki, czyli innymi słowy – lane/kładzione kluski na mleku. Trudno wybrać mi najlepsze, bo lubię przyrządzać od tych najprostszych bez dodatków poprzez jabłkowe czy gruszkowe po bananowe i jeszcze inne. W każdym razie dziś z bananem oraz mleczkiem kokosowym. Kluseczki delikatne i miękkie jak gąbeczki za sprawą mąki z tapioki. Na mleku owsianym, naturalnie słodkie. Na koniec tylko podane z łychą naturalnego masła orzechowego oraz syropem klonowym, oprószone cynamonem i można zajadać 😉

bananowo-kokosowe kluseczki na mleku owsianym podane z syropem klonowym, crunchy masłem orzechowym oraz cynamonem
banana-coconut dumplings with oat milk served with maple syrup, crunchy peanut butter and cinnamon
 
Składniki:
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • 2 łyżki mąki owsianej
  • łyżka mąki z tapioki bio
  • łyżka mielonego (złotego) siemienia lnianego
  • 3/4 dużego dojrzałego banana (reszta do podania)
  • mielona wanilia
  • kilka łyżek mleczka kokosowego (4-5)
  • szklanka mleka roślinnego (tu: owsiane)
  • opcjonalnie do podania: cynamon, masło orzechowe crunchy 100%, syrop klonowy
W miseczce rozgnieść banana. Następnie połączyć go z mąkami, siemieniem oraz mleczkiem i wanilią – ma wyjść gęsta lejąca się masa (niczym gęsta śmietanka). Mleko zagotować i kłaść na nie łyżeczką/łyżką dowolnej wielkości kluseczki. Gotować na średnim ogniu, nie mieszać!, jeszcze ok. 3-5 min. Przelać do miseczki i podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
*Lubię, gdy niektóre kluseczki się lekko rozwalą i wychodzi wtedy bardziej budyniowa konsystencja, w tym celu można pomieszać je delikatnie podczas gotowania.
Cytat na dziś.
Za dwadzieścia lat bardziej będziesz żałował tego, czego nie zrobiłeś, niż tego, co zrobiłeś. Więc odwiąż liny, opuść bezpieczną przystań. Złap w żagle pomyślne wiatry. Podróżuj, śnij, odkrywaj!  Mark Twain
Miłego wtorku!