Śniadaniowa ziemniaczana zapiekanka.

 Skąd pomysł na ziemniaczane śniadanie? Nie raz na zagranicznych blogach, głównie amerykańskich, widziałam przepis na Sweet Potato Casserole, czyli zapiekankę z słodkich ziemniaków (batatów). Postanowiłam, że zainspiruję się trochę i wypróbuję to danie właśnie na śniadanie. Batata ukryłam pod chrupiącą, orzechowo-owsianą skorupką aromatycznie pachnącą cynamonem. Dodałam też kawałki gorzkiej czekolady, która świetnie komponuje się zarówno z masłem orzechowym jak i słodkim ziemniakiem. Jeśli jeszcze nie próbowaliście batatów w takim wydaniu to szczerze Wam polecam, a poza tym czekoladową owsiankę z słodkim ziemniakiem – jest pyszna! 🙂

słodki ziemniak zapiekany pod orzechowo-cynamonową ‚skorupką’ owsianą z gorzką czekoladą i daktylami
sweet potato casserole with peanut butter-cinnamon oat crumble with dark chocolate and dates
Składniki:
  • puree z słodkiego ziemniaka (1/2 dużego lub jeden mały)
  • kilka łyżek mleka roślinnego (tu: 3 łyżki owsianego)
  • cynamon, mielona wanilia
  • łyżka syropu daktylowego
  • olej kokosowy do natłuszczenia naczynia do zapiekania
‚skorupka’:
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • posiekane suszone daktyle
  • cynamon
  • łyżka naturalnego masła orzechowego crunchy (100%)
  • posiekana gorzka czekolada (tu: 92%)
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego
Puree z batata najlepiej przygotować dzień wcześniej. Rano wymieszać je z pozostałymi składnikami i przełożyć do natłuszczonego naczynia. Płatki owsiane wymieszać z wszystkimi składnikami i przełożyć na ziemniaczane puree. Zapiekać w 180 stopniach Celsjusza ok. 20-25 min. Smacznego!
 Już Środa – środek tygodnia. Czas mija szybko, ale przyjemnie i bardzo pozytywnie, a to najważniejsze 😉
Work hard, stay positive, and get up early. It’s the best part of the day. George Allen, Sr.
Miłego dnia!