Owsianka w gofrach.

 Owsiankę w gofrach przemyciłam. Mamy zimę – mimo, iż gofry zazwyczaj kojarzą się z latem to w okresie mrozów i śniegu smakują mi najbardziej, gdyż wtedy mogę przenieść się myślami w chwilę gorącego słońca albo po prostu stworzyć ich zimową wersję. Dziś podaję je bardziej jesiennie. Z słodkim karmelizowanym jabłkiem, rodzynkami oraz chrupiącymi prażonymi płatkami migdałów. Zaś same gofry pachną cynamonem, imbirem oraz kardamonem. Z zewnątrz chrupiące, a w środku miękkie i puszyste! Niech sztućce was nie zmylą – gofra w dłoń i zajadamy 🙂

cynamonowe gofry owsiane z karmelizowanym jabłkiem*, rodzynkami i prażonymi płatkami migdałowymi
cinnamon oat waffles with caramelized apple*, raisins and toasted almond flakes

*karmelizowane z cukrem kokosowym i olejem kokosowym
*caramelized with coconut sugar and coconut oil
 
Składniki:
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (tu: sojowe)
  • łyżka mąki z tapioki*
  • łyżka mąki owsianej
  • łyżka mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody
  • cynamon, imbir i kardamon
  • szczypta proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: łyżeczka ksylitolu (lub innego cukru)
Płatki owsiane zalać na noc mlekiem. Rano przygotować ‚jajko’ z siemienia. Następnie wymieszać bardzo dokładnie wszystkie składniki. Smażyć gofry w dobrze rozgrzanej, natłuszczonej gofrownicy. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
*współpraca
Przyjemnie jest z goframi zaczynać dzień. Tym bardziej w środku tygodnia.

Dziś po szkole pojadę wycałować babcię i dziadka mocnooo wyściskam. W zasadzie nie jest mi to tego potrzebne żadne święto. Za każdym razem gdy ich odwiedzam okazuję jak wiele dla mnie znaczą 🙂

Miłego dnia!