Orzechowy, gryczany i bez jaj.

 Dziś sobota, więc tradycyjnie – czas na naleśniki, placki, omlety. Wyciągam patelnię i smażę. Gruby, puszysty orzechowy placek z chrupiącymi kawałkami orzeszków ziemnych oraz słodkimi rodzynkami. Z mąki gryczanej, z dodatkiem jogurtu sojowego oraz aromatem wanilii. Z czym podaję? Jak widać, gorzka czekolada idealnie rozpuściła się na jego powierzchni. Do tego cynamonowy mus z bardzo słodkiego banana oraz domowy dżem brzoskwiniowy. Na leniwy weekendowy poranek, przed pracowitym dniem – śniadanie jak znalazł! 🙂

orzechowy placek gryczany z rodzynkami podany z cynamonowym musem bananowym, domowym dżemem brzoskwiniowym oraz gorzką czekoladą 92%
peanut butter buckwheat pancake with rasinis served with cinnamon banana mousse, homemade peach jam and dark chocolate 92%
Składniki:
  • 3-4 kopiate łyżki mąki gryczanej
  • mielona wanilia
  • łyżka mielonego siemienia lnianego
  • łyżka masła orzechowego crunchy (100%)
  • łyżeczka cukru kokosowego
  • garść rodzynek
  • 3 łyżki jogurtu sojowego
  • ok. 1/2 szklanki mleka roślinnego (tu: owsiane)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wymieszać ze sobą, bardzo dokładnie, wszystkie składniki. Ciasto ma wyjść gęste. Smażyć placek dowolnej wielkości oraz grubości na suchej lub lekko natłuszczonej patelni. Najlepiej pod przykryciem, na średnim ogniu/poziomie. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
 Weekend się zaczyna i sporo pracy przede mną, ale chwila na relaks oczywiście też się znajdzie 😉

The most important thing is to enjoy your life – to be happy – it’s all that matters. Audrey Hepburn

Udanego weekendu!