Jaglane gąbeczki.

 Bardzo lubię wszelkiego rodzaju kluski – od tych na mleku poprzez leniwe aż po wytrawne jako dodatek do obiadu. W wersji wegańskiej nie jest wcale trudniej je zrobić o czym nie raz się przekonałam. Uformowałam jaglane kluseczki pełne kokosowej słodyczy, lekko podsmażone na oleju kokosowym. Mięciutkie jak gąbeczki! (Tak zawsze mówi moja mama, gdy robi kluski śląskie :)). Podane z letnim musem malinowym oraz obłędnie kakaowym sosem. Nie brakuje też chrupiących orzechów, dziś są nimi nerkowce. To śniadanie po prostu rozpływało się w ustach!

jaglane kokosowe kluski podsmażane na oleju kokosowym z musem malinowym, nerkowcami i sosem kakaowym*
millet coconut dumplings fried with coconut oil served with raspberry mousse, cashews and cocoa sauce*
Składniki:
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • szklanka mleka i wody (tu: 1:1 – mleko migdałowe z wodą)
  • łyżeczka cukru kokosowego
  • łyżka wiórek kokosowych
  • 2 łyżki mąki z tapioki
  • łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • woda do gotowania i olej kokosowy do smażenia
Kaszę jaglaną ugotować wieczorem z kokosem i cukrem. Odstawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki. Rano dokładnie zmiksować i wymieszać z mąką. Formować dowolnego kształtu kluseczki. Wrzucać je do gotującej się wody i gotować ok. 3-5 min. Opcjonalnie – można podsmażyć na oleju kokosowym. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!*sos: łyżeczka naturalnego kakao + łyżeczka syropu daktylowego + 2 łyżeczki wody

 Jak to się mówi – dziś ostatnia prosta. Zmęczenie daje się we znaki, ale jakoś trzeba sobie radzić. Takie śniadania zdecydowanie dodają energii, dlatego nie wyobrażam sobie bez nich wychodzić z domu.
Miłego piątku 🙂